Το ταξίδι της ιστιοπλοΐας στο χρόνο

 

Η εξέλιξη του αθλήματος της ιστιοπλοΐας

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι εξασκούσαν την ιστιοπλοΐα ως μέσο μεταφοράς. Ο σύγχρονος όρος της ιστιοπλοΐας πιθανόν προήλθε από την Ολλανδία από το “jaght schip” ένα ελαφρύ και γρήγορο ναυτικό σκάφος. Αργότερα κοντά στα μέσα του 1600μΧ  ο βασικά Κάρολος ΙΙ, έφερε στην Αγγλία το άθλημα της ιστιοπλοΐας μετά την εξορία του στην Ολλανδία.

Το 1851 ξεκίνησαν παγκόσμιοι αγώνες με σκάφη, όπου ένα συνδικάτο με μέλη από το Yacht Club της Νέας Υόρκης έφτιαξαν μία σκούνα 101 πόδια (περίπου 30,7 μέτρα) και το ονόμασαν «Αμερική». Το σκάφος αυτό έπλευσε στην Αγγλία και κέρδισε στον πρώτο διεθνή αγώνα το «Hundred Guineas Cup», γνωστό σήμερα ως Κύπελο Αμερικής (America’s Cup), το οποίο αποτελεί το παλαιότερο τρόπαιο στο διεθνή αθλητισμό.

images

 

Ως Ολυμπιακό άθλημα εμφανίστηκε το 1900 και από το 1908 και μετά αποτελεί αγωνιστικό άθλημα σε κάθε Ολυμπιάδα. Το 1907 δημιουργήθηκε η Διεθνής Ένωση Αγώνων με Σκάφη (IYRU) με στόχο τη δημιουργία κανόνων και διεθνών στάνταρ του αθλήματος και το 1996 μετονομάστηκε σε Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (ISAF).

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα λίγα αθλήματα στο οποίο άτομα με ή χωρίς αναπηρία διαγωνίζονται επί ίσοις όροις. Παρόλα αυτά υπάρχει το Διεθνές Ίδρυμα Ιστιοπλοΐας Αθλητών με Αναπηρία (IFDS) το οποίο είναι υπεύθυνο για την διάδοση του αθλήματος για άτομα με αναπηρία παγκοσμίως και για την κατάρτιση του Παραολυμπιακού Προγράμματος Ιστιοπλοΐας.

Πιο συγκεκριμένα το 2000 στους Παραολυμπιακόυς αγώνες του Σίδνεϋ η ιστιοπλοΐα εντάχθηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών αγώνων. Η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτης φορά ως διοργανωτής το 2004 με σκάφη Sonar (τριμελές πλήρωμα) και 2.4m(R ) (μονοθέσιο σκάφος).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά το άθλημα, τους κανόνες, τα είδη των σκαφών κ.α μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής εδώ:  http://www.paralympic.gr/ιστιοπλοΐα/

 

Δείτε επίσης:

Ελληνική Ιστιοπλοική Ομοσπονδοία (EIO)

Διεθνές Ίδρυμα Ιστιοπολοίας Αθλητών με Αναπηρία (IFDS)

Διεθνής Ομοσπονδοία Ιστιοπλοίας (ISAF)

Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή

Εθνική Αθλητική Ομοσπονδοία Ατόμων με Αναπηρίες

 

 

 

 

 

 

 

Google+